Ezúton is köszönjük azoknak, akik az adó 1%-át Egyesületünknek ajánlják!

SÁRKÁNY SPORT EGYESÜLET

18897205 – 1 - 18

 
A Vas megyei Bíróság 2006. októberben jegyezte be Egyesületünket. Fő profilunk a harcművészetek oktatása. Ezen belül a Kung fu, a Tai Chi Chuan, a Parkour és a Capoeira. Az Egyesület elnöke: Németh Péter Kung fu mester, Tai Chi és Parkour edző, aki 1990 óta töretlenül a harcművészetek szerelmese.

Az Egyesület 5 szakosztályt üzemeltet 1 helyszínen:

Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium, 9700  Szombathely, Paragvári u. 77.
- Gyermek Kung fu Szakosztály
- Junior Kung fu Szakosztály
- Tai Chi Chuan Szakosztály
- Capoeira Combativa Szakosztály
- Parkour Szombathely Szakosztály

 
Egyesületünk a fellépések mellett közösségszervezés és továbbképzés céljából hétvégi illetve nyári táborokat szervez. Ezeken a tanulók gyakorlati oktatással, övvizsgával és elméleti képzéssel, nem utolsó sorban videó vetítéssel színesítve fejleszthetik tudásukat. Itt a gyakorlók megismerték az adott harcművészeti stílus történetét, etikáját, példamutató nagymestereit.
Iskolánk továbbképzés céljából, baráti és szakmai kapcsolatokat ápol Shotokan Karate, Kyokushin Kai Karate, Kick Box és Tai Qi Quan mesterekkel.

További céljaink között szerepel az egyesület taglétszámának további bővítése és az utánpótlás nevelés.


Egyesületünk mesterei:

                                                                                                             

Sifu Németh Péter (Elnök és vezető edző):


Péter 1990-ben kezdte meg a Kung fu, azaz eleinte a Tai Chi gyakorlását. Nagyon hamar kiderült, hogy az élete lesz a harcművészetek gyakorlása. Korábbi mestere unszolására versenyeken is részt vett formagyakorlat, később küzdelem kategóriákban. Ezek eredménye több magyar bajnoki és néhány világbajnoki cím lett. 2004-ben letette a Kung fu mestervizsgát, majd később 2007-ben újabb rendszerben is bizonyította rátermettségét.

2005-ben szakedzői vizsgát tett, majd 2006-ban megalapította a Sárkány Sport Egyesületet. Mivel rajongott a harcművészetekért az elmúlt évtizedekben számos harci sportba bepillantást nyert és több stílusban övfokozatot szerzett (Pl: capoeira, kick box, shotokan karate, aikido).

Filozófikus belső tanításokat is tanulmányozott a Tai Chi mellett. Ilyenek a Reiki energia átvitel, Sri Chinmoy meditációs tanító útja, Santmat a mesterek ösvénye meditációs életvitel és a taoista filozófia.

Szereti a kihívásokat, így két nagy álma is teljesült: 2001-ban átúszta a Balatont és 2016-ban lefutotta a pécsi Sri Chinmoy Maratont.

Két könyv megírása fűződik a nevéhez. Az első a 2008-ban kiadott Capoeira avagy a táncba rejtett harc, a második a kiadás alatt lévő, 2019-ben írt: Trigger masszázs és myofasciális pályák (masszázs témájú szakkönyv).


Mottójának az alábbi taoista mondást tartja: „A boldogság nem egy távoli hely, ahova egyszer majd megérkezel, az maga az út, amin jársz.”Sifu Bognár János (Kung fu mester, Parkour mester és kaszkadőr):


A kis „Jankó” a Kung fu-t 1998-ban kezdte el, 8 évesen és rögtön tudta, hogy attól a pillanattól fogva szerves része lesz az életének a harcművészetek gyakorlása. Tanuló fázisa első 10 évében sokat járt versenyekre. Ez idő alatt többször ért el szép helyezést. Ahogy meséli, számára a legfontosabbak a 2003-as magyar bajnoki 1. helyezés Jian kard formagyakorlattal, 2005-ben pusztakezes formagyakorlat VB 3. hely, végül 2006-ban Világ Bajnoki 1. helyezés szintén pusztakezes formagyakorlat kategóriában. 2016-ban tett Kung fu mestervizsgát, majd még ugyanebben az évben az Egyesület Államokba utazott, ahol kiváló eredménnyel elvégzett egy neves kaszkadőr iskolát. A következő évben 1 évet Japánban töltött egy Amerikában megismert kaszkadőroktató és koreográfus meghívására.

János így fogalmaz: „19 éves koromra szinte teljesen megszűnt a versengés utáni vágyam és inkább a harcművészetek filozófiája és mélysége kezdett motiválni. Azóta rengeteget tanultam a mozgásról és az életről a Kung fu-nak és egyéb stílusoknak köszönhetően. Jelentősen bővítették tapasztalataimat a Tai chi, Kick-box, Capoeira, Ninjutsu, Box, Karate, Taekwondo, MMA és egyéb ágak is, melyekbe több-kevesebb lehetőségem volt betekinteni. A kung fu mellett meghatározó része még az életemnek a Parkour, amely – az alapítók szavaival élve – nem egy sport, hanem egy életfelfogás, egy filozófia.

Lényegében Kung fu-val élek, vele szeretnék megöregedni és egy nap meghalni. A belőle nyert tudás és tapasztalat határozza meg szinte minden mozdulatomat, ahogy lépek az utcán, ahogy egy eszközt megragadok vagy bármit végrehajtok. A filozófiája szerint tekintek a világra és viszonyulok különböző helyzetekhez az életben. Mindenben megtalálom a művészetet és az önkifejezést.

Egy szóval úgy érzem az életem tán legfontosabb részévé vált a Kung fu.”
Mestre Takács Lilla (Mestre Malícia, Capoeira mester és oktató):
 Lilla 2010-ben kezdte meg a capoeira gyakorlását a szombathelyi Capoeira Combativa Szakosztály keretein belül. 10 év szakadatlan edzés után 2020-ban megszerezte a legmagasabb fokozatot, a fekete övet. Tudását Budapesten a Cordaõ de Ouro, és Graz-ban a Senzala capoeira iskolák edzőtáboraiban fejlesztette, csiszolta tovább.
Szorgalma, kitartása és alázata a Capoeira mozgásvilága és a Brazil nyelv illetve kultúra iránt igazi például szolgál minden harcművészetet gyakorló számára.

A capoeirista évek előtt kipróbálta magát a Hip-hop táncok és a Breakdance világában is, de önmagára a brazilok nemzeti sportjában talált rá.


Lilla, Mestre Malícia így üzen leendő tanítványainak: „2020 szeptemberétől az a megtiszteltetés ért, hogy edzőként folytathassam a pályafutásomat. Kicsi, de annál lelkesebb csoportomba várok szeretettel 8-99 éves korig bárkit, aki szeretné magát e változatos és nem mindennapi sportban kipróbálni.”


Mestre Varga Dávid

(Mestre Besouro, Capoeira mester és DeepWork edző):Dávid 2008-ban kezdte el Capoeirát tanulni, Capoeira Combativa csoportunkban. Állítása szerint a Capoeira kötetlen mozgásvilága és az akrobatika tetszett meg első körben.


„Ez volt az első olyan sport addigi életem során, amit én választottam és úgy döntöttem, hogy “végig” csinálom és el fogom érni a mester fokozatot- fogalmaz Dávid, capoeirás nevén Mestre Besouro. „A kitűzött célomat aztán el is értem, 2020-ban sikeres mestervizsgát tettem. Biztos vagyok benne, hogy ez az út ezzel nem zárul le, de egyelőre úgy döntöttem, hogy a vegyes harcművészetek irányában folytatom tanulmányaimat.


Ami a küzdősporton kívüli világot illeti, DeepWork edző vagyok már több mint 5 éve. Van egy csoportom, ahol heti rendszerességgel oktatom az erő-állóképesség fokozás, alakformálás eme válfaját. Erősen műszaki érdeklődésű ember lévén az autósport sem ismeretlen világ számomra, de most a Capoeira vizsgám után belevetem magam a gyorsasági nagymotorok világába, ami egy másik gyerekkori álmom volt. Hogy mit hoz az élet a továbbiakban? Az majd kiderül, hisz az élet egy nagy kaland.”


Pál Barna (Parkour mester):Barni így nyilatkozik: „A Parkour valahogy mindig is bennem volt egész kicsi korom óta. Gyerekként időm nagy részét azzal töltöttem, hogy elsősorban fára és ezen kívül mindenhova felmásszak, amit még elértem. 

Aztán, ahogy a 2011-ben a Sárkány SE, Parkour Szakosztályába kerültem, értettem meg igazán mit jelent a valódi Parkour, hiszen mutattak egy utat, amit követhettem.
Nagyobb termetem ellenére, sok akrobatikus mozdulatot tudhatok a magaménak, ami nagy áttörésnek számít fejlődésem szempontjából.

A Parkour mellett sok más sportban is kipróbáltam magam. Különböző harcművészetekben például: Karate, Kung-fu, Judo, és persze ott a másik nagy szerelmem a terep kerékpározás, amit ugyan olyan régen gyakorlok, mint a Parkour-t. A terep bringázásban a Downhill-t kedvelem, ami abból áll, hogy hegyről száguldunk le nagy sebességgel, erdőben ugratókkal tarkítva, valamint a  még Cross country-t gyakorlom.


A Parkour Szombathely csoportban nem csak megtapasztaltam ennek a sportnak a filozófiáját, de meg is élhettem és ez talán a legnagyobb dolog, amire mindig büszke leszek.”


Török Ádám (Parkour mester):


A Parkourt 10 évesen , 2013-ban kezdte el Egyesületünkben gyakorolni. Úgy vallja, hogy azóta az élete meghatározó része, ez az egyik kedvenc időtöltése és minden lehetőséget megragad, hogy eddze képességeit.


Különösen az akrobatikus mozdulatok állnak közel hozzá, ezekben hamar, nagy fejlődést ért el. Ebből kifolyólag kipróbálta magát a szertornában és 2 éve beleszeretett a streetworkout sportágba is. Itt a gyakorlók saját testsúllyal végeznek elképesztő kunsztokat, ami a Parkourban is kiválóan alkalmazható.
Ádám szerint: „Számomra a Parkour a tökéletesen kötetlen szabadságot jelenti.”


Németh Márk (Parkour mester):


Megkérdeztük a legifjabb Parkour mesterünket, hogy élte meg a tanulás fázisait: „Egy költözés során ismertem meg a Parkour sportot 2016-ban. Akkor még csak nagycsoportos voltam az oviban és egy alkalommal láttam, hogy nagyobb fiúk Parkour-oznak egy parkban. Csatlakoztam hozzájuk, befogadtak és majd egy évig edzettem velük kint a szabadban. Kiderült, hogy a szombathelyi Parkour klubban edzenek, így én is elkezdtem járni velük a csoportba, de már sulisként. A B13 című francia Parkour film 3 perces összevágása annyira tetszett hogy, azt gondoltam: - Az fix, hogy egy nap én is ilyen ügyes leszek.

Az első vizsgám 2017-ben volt Kék Bandage. Itt még a csoport legkisebb tagja voltam. Szüleim és tanáraim szerint irtó szemtelen és eleven. A Sárga Bandage-t 2018-ban kaptam a sikeres vizsgámra, anya és apa szerint még mindig az eleven, ördögi formám hoztam. Viszont 2019-re, mikor a fekete Bandage vizsgám letettem, már sokat komolyodtam. Bár a suliban a tanárok frászt szoktak kapni tőlem, mikor csinálom az apró kis trükköket, például a korláton csúszás, kerítésmászás, fáramászás, terasztetőre mászás, sőt még a csatornára is felmásztam egyszer. Végül a csúcs 2020-ban a Freestyler mester szint elérése volt. Ekkor már a haverokkal rengeteget edzettünk a szabadidőnkben. Szénabálákon gyakoroltuk ki a különböző szaltókat, és Parkour kisfilmeket is rendszeresen forgatunk.

Az edzések mindig nagyon szuperek szoktak lenni, főleg azokat élvezem, mikor a szabadban gyakorlunk. Sok embert megismertem a sportnak köszönhetően. Strandokon a medencébe ugrálás során több fiatalnak segítettem a szaltókat szépen megugrani, vagy sulis sport versenyeken is sok új emberrel találkozom.

Remélem, egy nap én is olyan jó leszek, mint az edzőm és a tudásomat át tudom adni az utánunk következő generációnak.”