Sárkány Se -

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Parkour

Edzéseink

Parkour története:


Mi a Parkour?Maga a szó jelentése: (francia szó) Park=park, cour=futás, futam (a cour-ból a c betűt elhagyva és összeolvasztva lett Parkour= parkfutás, parkbanfutás. Angolul "free-running"-nak hívják, ami találóan szabadfutást jelent. A le Parkour: korlátokon, padokon, házak között vagy éppen háztetőkről-háztetőkre ugráló és falakon futkosó sportemberek, akik a filmekben általában a rendőrök elől menekülnek, és közben kecsesen cikáznak át a város különböző akadályain. Ez látható például Luc Besson: Yamakasi, a modern idők szamurájai című filmben, vagy a Taxi "japós" részében, amiben szintén feltűnnek a világ legjobb szabadfutói, vagyis free running-osai, más szóval a parkour gyakorlói.

 

A sport atyjai


A le parkour, vagy egyszerűen csak parkour elnevezésű utcai extrém sport "feltalálójaként" általában a francia David Belle-t és David édesapját szokás emlegetni. Belle szerint a parkour lényege, hogy a sportoló az útjába kerülő akadályokon, ugrásokat felhasználva akrobatikus mozdulatokat mutat be. De, a gyakorlatoknak tartalmaznia kell megfelelő sebességet, kecses gördülékenységet, szépérzéket, találékonyságot és helyet kell adni az eredetiségnek is. A sport mai formáját, gyakorlatait, elemeit, annak tudományos és filozófikus alapjait David Belle gyermekkori barátjával: Sébastien Foucan-nal dolgozta ki.


Az 1980-as évek vége felé David, -akinek édesapja hivatásos katona volt-, egy olyan sport magvait vetette el, amely nem sokkal később nemzetközi méreteket öltött. A fiatal Belle-t határtalan szabadság szeretete vitte ki az erdőbe, ahol eleinte édesapja irányítása mellett naphosszat fejlesztette atlétikai képességeit. Amikor apja úgy döntött, Párizs egyik külvárosába költöznek, Davidnek azonnal igazodnia kellett a városi környezethez. Az erdő fáit a zöld környezetet felváltotta a beton dzsungel. Belle néhány évvel később itt, a lakótelepen kötött életre szóló barátságot a kiváló atletikus képességű, fekete Sebastien Foucan-nal és rövidesen, néhány más fiatallal együtt megalapították a Yamakasiklánt.

 

Filozófia a Parkourhoz

Sebastien Foucan, vagyis a világ egyik legjobb szabadfutója szerint a free running sokkal több mint egyszerű mozgás, egyszerű utcai sport, benne van a szabadság, a széles látókör, kreativitás és egy egyedi életstílus filozófiája egyaránt.. "Ez magas szinten egy bizonyos életforma, amely segít kilépned a megszokott szürke életedből. Felveszed a hátiszütyőd, benne az italoddal, megkötöd a sportcipőd és elindulsz az utadon. Ugrassz, mászol, repülsz, szaltózol és megszűnik körülötted a megszokott világod. Az adrenalin zubog a véredben, a házak, korlátok, falak már csupán a kreativitásod eszközei. Kalandozásod közben élsz igazán, mert ahogy az ázsiai filozófia is tanítja- muszáj a jelen pillanatban létezned (értsd: megélni tökéletesen a jelen pillanatot) hiszen nem hibázhatsz, mert az egészséged bánja- rosszabb esetben az életeddel fizethetsz a figyelmetlenségedért."


Free running gondolatok

Sébastien, mélyen magáévá tette az ázsiai életfilozófia mellet Bruce Lee alapgondolatát, vagyis, hogy hogyan győzzük le a negatív gondolatainkat, félelmünket és váljunk olyan "folyékonnyá, mint a víz". Létrehozta saját útját a filozófia fejlesztésével: a saját játékon és pozitív energián alapuló tanulási módszerét. A sporton túl, filozófiájának mások számára átadása szintén küldetésévé vált, és a free running tudományának nagykövetévé vált az egész világon. Sébastien szerint "senki sem talál fel semmit, csupán néha ihletet kapunk és élünk az alkalommal". Hiszi, hogy"filozófia nélkül a cselekvésnek nincsen jelentése". És filozófiájához tartozik az is, hogy az élet akadályokból és kihívásokból áll, melyeket le kell küzdeni ahhoz, hogy előrelépjünk. "Ha jártassá válsz a szabadfutásban, az életed hátra lévő részére nyersz valamit. A szabadfutás filozófiájának megértése pedig sokkal távolabb mutat az egyszerű mozgásnál vagy a mozgásban elért teljesítménynél. Még akár azt is lehet mondani, hogy egy mindennapra szóló lecke az életről!" - jelenti ki a világ egyik alapító parkour mestere.

Kötelező betartani!

Itt van egy pár jó tanács a kezdőknek.
Ne viselj Parkour közben lógós nyakláncokat vagy ékszereket, mert abból baleset lehet vagy épp elveszíted!
Ne használj térdvédő, könyökvédőt, sisakot, mert ezek nagyon zavaróak és nagy sérülések lehetnek pont ezektől!
Célszerű egy bike-os vagy egy akármien kesztyűt használni, már ha neked úgy kényelmes.
Lehetőleg szerintem olyan ruhát viselj, amiben könnyen tudsz mozogni és nem dől össze a világ ha kiszakad. Létezik egy nagyon kicsi Parkour-os táska, aminek szintre nincs is vastagsága. Ez nagyon kényelmes és könnyű csak vigyázz, hogy ne tegyél bele valami nagy tárgyat, mert az a rollnál elég fájdalmas lehet!
Ha valahonnan le akarsz ugrani előtte mindig, ellenőrizd, hogy nem túl magas e vagy nincs valami alattad, például üvegszilánk vagy egy kődarab!
Egy vault (korlátugrás) előtt mindig ellenőrizd, hogy a korlát elég erős, és hogy nem vizes. Célszerű odafigyelni, hogy hova érkezel, nehogy egy szakadékba köss ki!
Soha ne csinálj olyat, ami könnyen az életedbe kerülhet!

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz